Cea mai mare bancă din România refuză, chiar şi cu executorul judecătoresc la poartă, să pună în aplicare o decizie irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie potrivit căreia unei cliente din Târgu-Mureş trebuie să i se reducă dobânda la credit la aproximativ 2% pe an.
“Sunt pur şi simplu siderat. Nu mai ştiu ce să fac. Este un comportament inacceptabil pentru o bancă atât de mare iar BNR spune că nu are pârghiile pentru a ne ajuta”, spune avocatul Târg-Mureşan Alexandru Şeulean, cel care a reuşit să obţină, în numele unei cliente, cea mai mică dobândă la credit din România.
Este vorba despre o formulă de calcul egală cu EURIBOR+1,5% sau aproximativ 2% în acest moment. Avocatul a arătat pentru Capital că, în ciuda unei decizii definitive şi irevocabile obţinute la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, în ciuda somaţiilor trimise BCR de către executorul judecătoresc Toma Gheorghe, banca refuză să semneze actele adiţionale care certifică scăderea dobânzii. Avocatul va depune astăzi o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva unor angajaţi BCR.
Contactaţi de Capital, reprezentanţii BCR au refuzat să comenteze.
“Este un caz în derulare în instanţă ceea ce impune obiectiv excluderea comentariilor. BCR respectă întocmai prevederile legale făcând uz de drepturile procesuale puse la dispoziţie de lege şi are o conduită corectă şi transparentă.”, au spus cei de la BCR.
Luptă până la ultima suflare. Motivaţie la dosar: BCR nu vrea să schimbe contractul pentru că pierde bani
Chiar şi în situaţiile în care există o hotărâre irevocabilă, legea din România, permite părţilor să utilizeze anumite căi extraordinare de recurs. Aceste căi nu se referă niciodată la fondul procesului(în cazul nostru clauza abuzivă din contract) ci întotdeauna la chestiuni de procedură. BCR a apelat la ambele căi şi a depus atât o contestaţie în anu