Instabilitatea instituţiilor îi derutează pe oamenii de afaceri, creează costuri suplimentare şi erodează încrederea investitorilor.
Criza statului de drept nu-i lasă indiferenţi pe întreprinzători, care îşi văd afacerile puse în dificultate (dacă nu chiar în pericol) în aceste zile de haos politic. Deprecierea leului şi erodarea încrederii investitorilor ar fi principalele îngrijorări pentru cei mai mulţi oameni de afaceri care şi-au exprimat opiniile în cadrul unui minisondaj „Adevărul".
Se scumpesc materiile prime
„Deteriorarea mediului de afaceri se vede clar în cursul de schimb. Modificările cotaţiilor euro/leu au ridicat preţurile la materii prime, iar pierderile se vor reflecta mai târziu. Aşadar, şi consumatorul final va resimţi creşterea preţurilor", a declarat pentru „Adevărul" Constantin Chesculescu, directorul companiei de marochinărie Rapel. El a spus că probabil cei mai fericiţi sunt exportatorii, deoarece ei cumpără mai mult cu aceiaşi bani. În schimb, nu este o situaţie tocmai fericită pentru investitori.
„Mediul de afaceri nu a fost niciodată prietenos, dar acum este şi mai rău. Investitorii pot fi acum nervoşi din cauza acestei situaţii. Dacă ei sunt pe punctul de a investi, este posibil să amâne aceste investiţii", a completat Chesculescu. Omul de afaceri a mai spus că „aşteptăm ca lucurile să se aşeze, după referendum, iar dacă nu se vor linişti lucrurile atunci, cu siguranţă se vor calma în toamnă".
Necazuri în turism
Pe fondul acestor tensiuni politice, românii au ales să-şi petreacă vacanţele în ţară, deoarece preţurile sunt în lei, ne-a spus Lucia Morariu, directorul general al agenţiei de turism Eximtur. „În luna iulie, achiziţiile de vacanţe în străinătate au scăzut cu 10-15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, românii au cumpărat cu 24% mai multe vacanţe în România", a declarat Lucia