În draftul raportului, Comisia Europeană a evidenţiat din nou progresele realizate de Direcţia Naţională Anticorupţie. Comisia susţine că DNA a avut o abordare profesională şi robustă în investigarea cazurilor de corupţie. Potrivit experţilor europeni, în 2011 DNA a înregistrat succese semnificative şi în condamnarea corupţilor. Comisia arată că doar 13% din toate dosarele trimise în judecată de DNA au primit achitări, dar că nici acestea nu pot fi decontate DNA.
Din 2007, DNA a continuat să menţină un parcurs bun în investigarea imparţială a dosarelor de corupţie. DNA a investigat şi trimis în judecată dosare privind politicieni proveniţi din tot spectrul politic. DNA managerieză anual 2000 de cazuri şi a trimis în instanţă aproximativ 200 de dosare. DNA a dat dovada de un grad ridicat de proactivitate, demostrat prin creşeterea numărului de dosare deschise prin sesizare din oficiu. Timpul mediu calculat între începerea investigaţiei şi trimiterea în judecată a fost de 9-10 luni, în 60% din cazuri fiind de 6 luni.
În perioda 2008-2011, DNA a trimis în judecată dosare care au totalizat prejudicii aduse statului în valoare de 1,13 miliarde euro. În ultimii cinci ani, DNA a pus sub acuzare un număr mare de demnitari. DNA a pus sub acuzare 14 parlamentari, 9 miniştri (inclusiv un fost premier), 11 secretari şi subsecretari de stat, 104 primari şi viceprimari, 6 preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, 9 prefecţi şi subprefecţi, 18 directori de companii de stat şi 40 de magistraţi (inclusiv judecători cu funcţii înalte).
Cu toate acestea, succesele nu au fost realizate fără dificultăţi.Independenţa sistemului judiciar a fost contestată în repetate rânduri de comentarii ale politicienilor cu privire la cazuri particulare. Aceaste comentarii au inclus o serie de cereri de înlăturare a procurorilor DNA cu funcţii de conducere, protes