Potirvit unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), comparativ cu anul 2011, proporția persoanelor care declară că au avut sau vor avea zile de concediu în acest an nu suferă modificări, fiind de 26% în ambii ani.
Cu cât nivelul de școlaritate al respondenților este mai ridicat, cu atât aceștia declară în proporție mai ridicată cum că au avut sau vor avea concediu în acest an (în rândul acestora regăsindu-se, de altfel, o proporție mai ridicată a persoanelor ocupate). Persoanele din mediul rural, de asemenea, declară că au avut sau vor avea concediu într-o proporție mai ridicată decât cele din mediul rural, însă, acest lucru este și o consecință a faptului că acestea sunt ocupate în proporție mai ridicată decât cele din mediul rural.
Cei mai mulți respondenți declară că au între 21 și 30 de zile de concediu (49% în 2011, respectiv 47% în 2012), în timp ce 28% în 2011 și 31% în 2012 declară că au sub 21 de zile de concediu, iar 14%, respectiv 23% declară că au peste 30 de zile de concediu. Femeile tind să declare că au mai puține zile de concediu decât bărbații, la fel respondenții din mediul urban comparativ cu cei din mediul rural; de asemenea, cu cât sunt mai educați, cu atât respondenții declară că au mai multe zile de concediu.
Bărbații călătoresc mai mult decât femeile
Un român din cinci declară că își ia concediu doar vara, în timp ce proporții similare (11%, respectiv 13%) declară că își iau concediu o parte vara, o parte iarna, respectiv că nu țin cont de anotimp atunci când își iau concediu.
De-a lungul celor trei ani în care s-a desfășurat acest studiu efectuat de IRES, crește proporția respondenților care declară că au fost în vacanță în ultimii 10 ani pe perioada verii, de la 41% în 2010 la 61% în 2012. Bărbații declară că au plecat în concediu pe perioada verii în ulti