Istoria Deltei Nerei începe abia după finalizarea lacului de acumulare de la Porţile de Fier.
Cea mai nouă deltă a Europei creşte, centimetru cu centimetru, pe malul românesc al Dunării. Este vorba de Delta Nerei, un ecosistem care a apărut mai mult accidental. Acesta este o copie în miniatură a Deltei Dunării şi a devenit un adevărat paradis al pescarilor şi un regat al păsărilor.
Istorie recentă
„Delta Nerei are un climat de tip mediteranean, asemănător cu cel care exista în insula dispărută, Ada Kaleh, înghiţită de ape după construirea barajului de la Porţile de Fier. În Delta Nerei se găsesc migdali şi smochini. Tot aici se află habitate ale unor specii precum scorpionul carpatin şi vipera cu corn, precum specii de broaşte ţestoase cum ar fi Testudo Graeco-Iberica", spune naturalistul Adrian Hagiu. Istoria Deltei Nerei a început o dată cu apariţia lacului de acumulare de la Porţile de Fier, care deserveşte complexul energetic gigantic, construit pe vremea comunismului. Până atunci, Dunărea venea la vale cu o viteză suficientă pentru a spăla aluviunile antrenate de râul Nera din amonte. După crearea lacului de acumulare, viteza curentului Dunării a scăzut, iar aluviunile au început, încet-încet, să se depună şi să formeze o deltă care este atât de puţin cunoscută încât nici măcar nu apare pe multe hărţi.
Însă pentru localnicii din sudul Banatului, Delta Nerei ar putea deveni o atracţie turistică deosebită. O serie de organizaţii ecologiste încearcă să obţină statutul de rezervaţie a biosferei, în condiţiile în care, deja, teritoriul are statutul de arie naturală protejată, pentru că face parte din parcul natural Porţile de Fier. "Este un colţ de rai. Puţini ştiu de existenţa acestei delte, iar acest lucru a ferit până acum această zonă de puhoaiele de turişti. Oricum, Delta Nerei este permanent ameninţată de poluare. În golful Nerei se