Parlamentul a amendat miercuri ordonantele de urgenta date de Guvernul Ponta care vizau modificarea legii referendumului, dar si restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale. In urma deciziei CCR care a declarat neconstitutionale modificarile propuse de USL, dar si la presiunile oficialilor europeni, reprezentantii USL din Parlament au modificat cele doua ordonante de urgenta. Astfel, Parlamentul a decis ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este validat doar daca la vot participa 50% plus unul din cetatenii inscrisi pe listele electorale (adica un prag minim de aproximativ 9 milioane de votanti prezenti pe 29 iulie). In contrapondere, Parlamentul a decis ca ziua votului va fi prelungita, astfel ca va avea 16 ore (intre 7.00 si 23.00).
Astfel, parlamentarii au introdus in lege prevederea ca, la referendumurile nationale, intervalul de desfasurare este stabilit prin hotarare de Guvern. Initial la Senat USL a propus prelungirea programul de vot cu patru ore, mai exact votul sa se desfasoare intre intervalul 7:00-23:00. Totodata, Legislativul a decis mentinerea pragului de validare a referendumului la 50+1 din numarul cetatenilor inscrisi pe listele electorale si nu cum propunea Guvernul.
In ceea ce priveste restrangerea atributiilor Curtii Constitutionale, parlamentarii au eliminat o parte din prevederile OUG, insa au prevazut in lege ca CCR nu poate judeca hotararile Parlamentului care tin de regulamentul de functionare interna a Legislativului. Mai exact, PDL nu mai poate contesta hotararile Parlamentului privind revocarea presedintilor celor doua Camere, Roberta Anastase si Vasile Blaga precum si revocarea Avocatului Poporului.
Potrivit Constitutiei, articolul 146 la atributiile Curtii Constituţionale alianiatul c) se precizeaza ca judecatorii CCR se pot pronunta asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentulu