Dacă aţi luat pe credit un imobil, asta nu înseamnă că sunteţi legat pe viaţă de el, aşa că, dacă vă hotărâţi să vă schimbaţi locuinţă, aveţi la dispoziţie mai multe soluţii pentru a scăpa de ipotecă.
Înstrăinarea unei locuinţe luate prin credit se poate realiza cu acordul creditorului, în acest caz al băncii, fie prin rambursare anticipată, fie prin găsirea unui client care să preia ipoteca. Ideal ar fi să aveţi banii necesari pentru a face o rambursare anticipată.
Creditul-punte, ar fi o soluţie la îndemână
În acest caz, după restituirea sumelor datorate dar şi a comisionului de rambursare anticipată, banca va dispune radierea ipotecii din cartea funciara. Radierea înseamnă pe scurt, ridicarea sarcinilor de care era legat un imobil la un anumit timp. Din acel moment, toate interdicţiile de înstrăinare, grevare sau demolare dispar, iar proprietarul poate să vândă imobilul după bunul său plac oricărei persoane.
O altă situaţie apare atunci când proprietarul imobilului achiziţionat pe credit decide să se mute într-o altă casă, dar nu are suma necesară pentru a rambursa în avans împrumutul. Cel mai comod este să opteze pentru un credit punte de la aceeaşi bancă, obţinând astfel avansul necesar achiziţiei pe credit a unei alte locuinţe. Ulterior, într-un termen stabilit de creditor, clientul are la dispoziţie o anumită perioadă de timp (de regulă un an) pentru a vinde vechea locuinţă şi pentru a rambursa împrumutul iniţial.
Tranzacţie pe credit
O altă posibilitate este aceea în care proprietarul găseşte un client dispus să achiziţioneze imobilul, fie cu bani cash, fie tot pe credit. Practic, vânzătorul se adresează băncii care l-a împrumutat şi îi cere acordul pentru instituirea unei ipoteci de rang inferior (rang 2) asupra imobilului în cauză, în favoarea băncii cumpărătorului.
În paralel, banca vânzătorului treb