Trecerea administrării contribuţiilor de asigurări sociale datorate de PFA-uri şi profesii liberale sub umbrela Fiscului va da fiori rău-platnicilor, iar colectarea se va îmbunătăţi, spun specialiştii
De la 1 iulie, contribuţiile sociale la pensii şi sănătate datorate de persoanele fizice vor trece în administrarea ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), după ce anterior erau direct administrate de casele de asigurări sociale (Casa Naţională de Pensii, Casa Naţională de Sănătate etc.).
Ce înseamnă acest lucru? „Din punctul de vedere al obligaţiilor către stat, această modificare nu înseamnă nimic. Din punctul de vedere al administrării, să ne aşteptăm la una mai bună, o mai bună colectare, inclusiv la o îmbunătăţire a modului de calcul şi de plată“, spune avocatul Gabriel Biriş, expert în fiscalitate. Pentru persoane fizice autorizate şi profesiile liberale, s-au calculat deduceri şi impozitul pe venit, dar nu au verificat dacă au plătit la Sănătate, de exemplu, spune Biriş. „Acum, toţi sunt buni de plată, cu tot cu penalităţi. Şansa de a scăpa cu ele neplătite scade foarte mult“, adăugă el.
Plata obligaţiilor pe stil vechi, la latitudinea datornicilor
„Până la 1 iulie 2012, casele de sănătate, Casa Naţională de Pensii Publice etc. aveau atribuţii în colectarea şi administrarea contribuţiilor sociale datorate în mod obligatoriu de persoanele fizice. În practică, nu au fost controale regulate şi stricte din partea acestor autorităţi în vederea verificării persoanelor fizice care, potrivit legii, datorau contribuţii sociale (fie ele de sănătate sau pensie).
Ocazional, se auzea de câte o iniţiativă privind controale tematice (de exemplu, pe partea de contribuţii de asigurări de sănătate datorată, dar neplătită mulţi ani de anumite categorii de persoane fizice autorizate şi alţi liber-profesionişti), dar nu a fost un proces cons