În Tiraspol, însă, OSCE nu are nici cea mai mică informaţie nici în ceea ce priveşte traficul de fiinţe umane în şi dinspre Transnistria. Per Enerud, purtătorul de cuvânt al OSCE Moldova, a spus sec: "Nu avem astfel de informaţii". Această politică de "nu auzim, nu vedem" este greu de explicat din moment ce acelaşi oficial era foarte convins când declara că: "Suntem prezenţi în permanenţă în Tiraspol şi avem libertate de mişcare deplină".
Şi atunci se naşte întrebarea: dacă OSCE are deplină libertate de mişcare de ce nu este nimic de raportat sau misiunea nu are acces la chestiunile sensibile din Transnistria? Pe de altă parte, în 2011, biroul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie – IOM din Chişinău a oferit asistenţă pentru 98 de victime ale traficului de persoane, printre care şi copii. Ţările de destinaţie, conform raportului IOM sunt Rusia, Emiratele Arabe Unite, Ucraina şi Turcia. Mai mult de jumătate dintre victime au fost exploatate sexual, în special în Turcia şi Emirate.
Femei de 30 de dolari
Şoferul unui taxi părăginit care ne-a arătat periferiile Tiraspolului, ne-a întrebat şi dacă ne interesează prostituatele. "E ieftin, numai 30 de dolari", ne-a spus omul uitându-se în oglinda retrovizoare. Traficul de fiinţe umane şi de organe este cunoscut în zonă, dar este un subiect tabu. Într-o telegramă din mai 2006 a ambasadei americane de la Atena, directorul general al Hellenic Aid, Panayotis Goumas, l-a informat pe consilierul economic american că are informaţii confidenţiale legate de traficul de organe în care sunt implicaţi copii în Transnistria şi a promis să ofere mai multe detalii dacă guvernul american doreşte.
Citeşte şi:
Transnistria, republica KGB
21.500 de tone armament se află în Transnistria
Armamentul din Transnistria ar acoperi datoriile Tiraspolului faţă de Moscova, dacă ar putea fi vândute le