Furtunile din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe judeţe din Moldova, iar oamenii se vaită că toate culturile care scăpaseră de caniculă au fost acum distruse de grindină. Furtunile din ultimele zile au făcut ravagii în mai multe judeţe din Moldova, iar oamenii se vaită că toate culturile care scăpaseră de caniculă au fost acum distruse de grindină.
Aproape 1.500 de case, două şcoli şi peste 100 de autoturisme au fost afectate de grindina care a căzut, zilele trecute, în mai multe sate din judeţul Botoşani. Mai mult, piatra a compromis şi culturile de pe circa 7.000 de hectare din opt comune, cele care nu fuseseră afectate de caniculă. Oamenii se tem acum că nu vor mai avea ce pune pe masă la iarnă. “Gheaţa a fost cât cartoful! Nu a mai rămas nimic în urmă. S-a supărat Dumnezeu pe noi şi ne-a luat totul...”, ne-a mărturisit supărată Adela Pricope, ţinând în mână bucăţile de gheaţă. Şi la Galaţi, zeci de maşini au fost afectate de grindină, de inundaţii şi de furtuna de luni seara.
Mai mult, serele şi plantele de la grădina botanică din oraş au fost distruse, iar faleza de la Dunăre s-a prăbuşit.
Răcoarea care ne-a readus la viaţă zilele acestea va deveni în scurt timp o amintire frumoasă. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie, toată această lună va fi caniculară. “Datele Centrului European indică temperaturi peste medie, adică mai mari decât intervalul 24-30°C. Vorbim de medie, deci într-o zi am putea avea 28°C, în alta 35°C. Până la finalul acestei luni vom avea caniculă. Excepţii vor face anumite zone din vestul, centrul şi nordul ţării, unde, aşa cum e normal, fronturile de aer rece le întâlnesc pe cele de aer cald şi vor mai fi furtuni şi averse de scurtă durată”, ne-a explicat meteorologul de serviciu.