Râurile din Munţii Cugirului au devenit atractive pentru investitorii interesaţi să dezvolte proiecte în domeniul energetic. Două astfel de proiecte sunt derulate de companii private care construiesc microhidrocentrale pe Râul Mic şi Râul Mare, pentru care cheltuiesc sume de ordinul milioanelor de euro.
Unul dintre cele două proiecte este aproape finalizat. Compania Rott Energy SRL Cluj-Napoca a construit două microhidrocentrale pe Râul Mic din Munţii Cugirului. Una este amplasată pe malul drept al Râului Mic la aproximativ 3,7 km aval de confluenţa cu Pârâul Arieşul. Cea de-a doua este situată pe malul stâng al Râului Mic la aproximativ 7,7 km aval de confluenţa cu Pârâul Arieşul şi la 640 m amonte de Barajul Rândunica. Cele două hidrocentrale au în total o putere instalată de 1,7 MW şi o producţie anuală de energie de 8,39 MWh, energie care va fi furnizată în sistemul naţional.
Alte două micro-hidrocentrale sunt construite pe Râul Mare, în amonte de barajul Canciu. Una este amenajată pe Râul Mare, iar cealaltă pe afluentul Boşorog. Proiectul este derulat de firma Rott Haus Consulting SRL Cluj-Napoca. Puterea instalată a acestora va fi de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh. Iniţial, proiectul de amenajare hidroeneregetică de pe Râul Mare prevedea construcţia a şase microhidrocentrale. Investitorul a renunţat la patru dintre acestea pe motiv că unele condiţii impuse prijn autorizaţia de construcţie anulează şansele de a obţine finanţare.
Proiectul clădirii hidrocentralei de pe Râul Mare
„Centrala hidroelectrică de mică putere este o construcţie de dimensiuni reduse, ce urmează a se construi urmând tehnologii clasice (fundaţii de beton, ziduri portante, stâlpi de rigidizare din beton, planşee din beton, tencuieli, plăci armate, şarpante, etc.), toate urmând o arhitectură ce urmează a fi integrată atât