România a înregistrat progrese, dar Guvernul şi instituţiile esenţiale trebuie să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar.
Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat miercuri, la Bruxelles, că raportul pe justiţie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) adoptat în Colegiul Comisarilor recunoaşte faptul că s-au înregistrat progrese relevante în ultimii ani în România, dar că documentul conţine şi recomandări care se referă la punerea în aplicare a obiectivelor specifice.
“Guvernul şi instituţiile esenţiale din România să îşi demonstreze angajamentul faţă de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept şi ale independenţei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor măsuri urgente de către Guvern şi Parlament.
Deşi recomandările enumerate mai jos includ câteva reforme specifice, necesare pentru menţinerea progreselor înregistrate în temeiul MCV, actualele controverse, descrise mai sus în prezentul raport, generează preocupări importante în ceea ce priveşte progresele obţinute până acum şi ridică semne serioase de întrebare cu privire la caracterul durabil şi ireversibil al reformelor deja demarate”, se afirmă în Raport.
Comisia a invitat România să acţioneze imediat în domeniile enumerate mai jos, pentru a rezolva controversele actuale.
1. Respectarea statului de drept şi a independenţei sistemului judiciar • abrogarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 38/2012 şi a Ordonanţei de Urgenţă nr. 41/2012 şi asigurarea respectării deciziilor Curţii Constituţionale referitoare la cvorumul pentru referendum şi la domeniul de responsabilitate al Curţii;
• respectarea, pe viitor, a prevederilor Constituţiei la emiterea ordonanţelor de urgenţă;
• punerea în aplicare a deciziilor Curţii