Presa internaţională comentează pe larg raportul prezentat miercuri de Comisia Europeană. Agenţiile şi ziarele reiau îngrijorările exprimate de şeful Comisiei Europene şi remarcă faptul că ultimul raport înseamnă o supraveghere mai strictă pentru România.
Uniunea Europeană a criticat dur România miercuri, explicând că acţiunile guvernului de la Bucureşti au subminat statul de drept şi independenţa justiţiei, relatează Associated Press.
Într-un raport ce analizează instabilitatea politică ce a început luna trecută, după ce guvernul premierului Victor Ponta a iniţiat demiterea preşedintelui Traian Băsescu, Executivul european s-a declarat îngrijorat în special de “manipulările care afectează instituţiile şi membrii justiţiei şi care au un impact serios asupra societăţii în ansamblu”.
Comisia Europeană a mai precizat, scrie AP, că acţiunile recente ale guvernului nasc îngrijorări în privinţa respectării principiilor democratice fundamentale. Agenţia remarcă şi discursul şefului Comisiei, Jose Manuel Barroso.
Oficialul a explicat că în ultimele trei săptămâni evenimentele excepţionale din România au reprezentat o sursă de îngrijorare majoră. “Politicienii nu trebuie să încerce să intimideze judecătorii înainte de decizii sau să îi atace după ce emit nişte hotărâri care nu le convin”, a spus Barroso, citat de AP.
Sub titlul “Europa: un centru instabil şi încă şi mai rău la periferie”, “New York Times” remarcă şi el, pe blog, raportul Comisiei. “Statele de la periferia Europei se scaldă în ape tulburi, iar unii experţi consideră că această instabilitate ar putea slăbi şi mai mult Uniunea. Luaţi de pildă România.
Comisia Europeană a publicat un raport de 22 de pagini prin care constată că premierul Victor Ponta a subminat statul de drept şi principiile democratice fundamentale în ţara sa. Informaţii despre corupţie pe scară largă şi