Răspunsul pe scurt la întrebarea din titlu: mulţi ani. Este o întrebare aflată în mintea multora dintre participanţii la viaţa economică, având în vedere că au trecut deja cinci ani de la declanşarea turbulenţelor în pieţele financiare internaţionale. I-a fost pusă şi luni seara ministrului de Finanţe al României, Florin Georgescu, într-o emisiune televizată. Cât va ţine ţine criza economică? Până în 2020, răspunde domnul ministru, menţionând şi ce înţelege prin depăşirea crizei: creştere economică sănătoasă, finanţe publice sănătoase, eliminarea instabilităţii financiare. Aşa ceva ar urma să nu vedem mai repede de opt ani, şi asta numai dacă economia nu va fi recroită de la un model de creştere economică centrat pe intermedierea financiară către industria manufacturieră de tehnologie înaltă.
Când iese România din criză? Nu mai devreme de data indicată. Nici nu are cum, pentru că nu numai că suntem conectaţi la economia mondială, dar depindem de ea (domnul Georgescu a reamintit că noi, ca societate, consumăm mai mult decât producem). Am trecut de faza terapiei intensive şi acum suntem la salon. Poate va veni vremea şi când ne vom plimba prin curte. Spitalul însă nu îl părăsim până în 2020.
Trebuie să remarcăm pozitiv sinceritatea oficialului român, cu atât mai mult cu cât omologul său luxemburghez, şef al Eurogrupului care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker, declara în mai anul trecut că "atunci când lucrurile devin serioase trebuie să minţi", într-o înţelegere greşită a "fişei postului". Chiar dacă reprezentanţii autorităţilor trebuie să manifeste răspundere faţă de cele declarate, să nu îndemne la o atitudine panicardă sau să semene neîncredere, aceasta nu înseamnă că adevărul, oricât de necruţător ar fi, trebuie ascuns faţă de publicul larg. Este mai bine să ştii de unde pleci, ce ai înainte şi, mai ales, pe ce stai. @N