Au fost distruse 150.000 de plante din 20.000 de specii, multe dintre ele aclimatizate cu mare dificultate. Multicolorul Rosariu este acum doar o amintire. Bucăţile de gheaţă au smuls petalele şi frunzele a 7.000 de fire de trandafir.
Dezolant este cuvântul care se potriveşte cel mai bine pentru a caracteriza peisajul lăsat în urmă la Grădina Botanică de grindina căzută luni după-amiază.
Vântul a doborât copaci, unii din specii rare precum cireşul japonez. Bucăţile de gheaţă au distrus sera şi o parte din plantele exotice pe care aceasta le adăpostea în condiţii speciale de microclimat.
Aleile sunt acoperite de frunzele smulse din copacii ale căror crengi au rămas golaşe sau mai au doar resturi de frunze, care deja au început să se usuce. Se simte un miros ciudat de iarbă cosită în ciuda faptului că bucăţile de gheaţă au făcut-o una cu pământul.
Grindina a distrus aproape toate plantele ornamentale. Arată ca şi cum ar fi fost... tocate.
CLICK pe poze pentru GALERIE FOTO
De exemplu, acestea sunt, sau mai bine zis au fost, flori originare din Africa de Sud, cu greu aclimatizate la noi. Pentru a putea fi admirate, la sfârşitul sezonului cald, li se colectau seminţele, care erau păstrate peste iarnă în spaţii special destinate şi ulterior plantate pentru sezonul următor. Din păcate, anul acesta nu vom mai putea colecta seminţele", ne spune Florin Matei, purtătorul de cuvânt al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii.
Numai pe „axul central" (porţiunea dintre intrarea dinspre Orăşelul copiilor şi clădirea Muzeului de Ştiinţele Naturii) au fost distruse 150.000 de plante din 20.000 de specii.
În această perioadă, la Rosariul Grădinii Botanice, puteau fi admirate 360 de specii de trandafiri din întreaga lume. Nu mai este posibil. În câteva minute, grindina a distrus peste 7.000 de fire de trandafir unele din specii