Premierul Victor Ponta a declarat despre Raportul Comisiei Europene pe justiţie că el reflectă starea justiţiei din ultimii cinci ani, nu doar din ultimele două luni.
"Patru ani şi zece luni Traian Băsescu a fost la putere şi două luni a coabitat cu Guvernul USL. Raportul Comisiei Europene va reflecta starea justiţiei din ultimii cinci ani. Aşa arată justiţia după cinci ani cu Traian Băsecu, cu bune şi rele, împliniri şi neîmpliniri", a subliniat Victor Ponta.
Primul ministru a spus că este normal ca în Raport să apară cele 11 puncte discutate cu şeful Comisiei, Manuel Barroso, dar vor apărea şi răspunsurile Guvernului.
"Mi-am asumat în numele Guvernului ce 11 puncte importante care au fost ridicate de Comisia Europeană. La toate cele 11 puncte am răspuns, este trecut foarte clar în Raport că Guvernul a răspuns şi aceste lucruri fie au fost rezolvate sau vor fi în perioada următoare", a precizat premierul.
El a negat faptul că vreun ministru al Cabinetului să a exercitat presiuni asupra judecătorilor Curţii Constituţionale. Întrebat despre acţiunile ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, care a acuzat doi judecători ai CCR de incompatibilitate, premierul Ponta s-a limitat să spună că ministrul şi-a retras acea sesizare către ANI.
"Trebuie să luăm în serios părţile bune şi criticile aduse. Trebuie să considerăm că o monitorizare a justiţiei este în beneficiul nostru pentru a putea să avem o expertiză externă. Am considerat că lucrurile rele petrecute în justiţiei în aceşti cinci ani de regim Traian Băsescu trebuie îndreptate în viitor", a spus Ponta.
Despre aderarea la spaţiul Schengen, primul ministru a declarat că "Traian Băsescu minte cu neruşinare, deoarece era la putere când am fost amânaţi să intrăm în spaţiul Schengen".
"Mă bucur că nu apare în Raport un caz grav de corupţie instituţionalizată: reţeaua condusă de domnul