Grecia, Spania si Italia au o stare de spirit proasta in randul populatiei, in timp ce Romania “pare sa fi reusit sa ramana putin afectata de criza financiara europeana”, in cel de al doilea trimestru al acestui an, arata un studiu realizat de GfK asupra climatului de consum din Europa.
“Criza financiara europeana a reescaladat in al doilea trimestru. Evaluarile consumatorilor privind viitorul starii economice si veniturilor, precum si dorinta de a face cumparaturi majore, variaza in functie de masura in care diferite tari sunt afectate de aceasta evolutie”, arata realizatorii studiului citat.
Totusi, Romania pare sa fi reusit sa ramana putin afectata de criza financiara europeana. Cu toate ca previziunile asupra cresterii economice sunt mai pu?in optimiste, acestea se mentin la un nivel relativ ridicat.
Conform Bancii Mondiale, economia Romaniei va creste anul acesta cu 1,2 procente. Acest lucru este demonstrat si de cresterea accentuata, in ultimele cateva luni, a asteptarilor consumatorilor privind starea economiei.
Asteptari pozitive au fost influentate in primul rand de promisiunile politicienilor din timpul campaniei electorale de la alegerile locale. Optimismul se reflecta si pe piata muncii.
Romania se numara printre tarile cu cele mai mici rate ale somajului din Europa. Cu toate ca datele de baza sunt deocamdata bune, consumatorii romani sunt totusi atenti cand vine vorba sa cheltuiasca bani. Dorinta de a face cumparaturi majore a crescut in ultimele cateva luni, dar ramane inca la un nivel foarte coborat. Indicele legat de dorinta de cumparare din tara noastra este: -18,4.
In ceea ce priveste aceasta dorinta de cumparare consumatorii sunt ingrijorati de cresterea si mai mare a taxelor ca parte a masurilor de consolidare la nivel european. In unele tari au fost deja aprobate cresteri ale