Raportul din 2012 al Comisiei Europene vine după ce documentele din ultimii ani au fost favorabile la adresa autorităţilor din România, iar instituţii precum Direcţia Naţională Anticorupţie şi Agenţia Naţională de Integritate au fost lăudate pentru rezultate. Mai mult, în raportul intermediar din februarie anul acesta, au fost apreciate şi alte două instituţii esenţiale în reformarea Justiţiei, şi anume Consiliul Superior al Magistraturii şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Au apărut astfel semnale clare că, dacă şi raportul final din iulie va fi pozitiv, România ar putea intra în Schengen chiar în această toamnă.
Ce s-a schimbat din februarie până acum? S-a schimbat majoritatea politică în Parlament, care a promovat un nou guvern, iar acest Executiv condus de Victor Ponta a luat o serie de decizii abuzive, neconstituţionale, culminând cu emiterea de ordonan-ţe de urgenţă în domenii interzise, cum ar fi restrângerea competenţelor Curţii Constituţionale (care nu mai avea voie să se pronunţe asupra hotărârilor Parlamentului) sau modificarea legii referendumului.
Primul mare semnal de alarmă a fost tras la Bruxelles în momentul în care premierul Victor Ponta a anunţat că nu va ţine cont de decizia Curţii Constitu-ţionale, care a stabilit că Romănia este reprezentată de preşedintele României, a anunţat că el se va duce la summitul Consiliului European din 28 iunie şi aşa a şi făcut. Premierul s-a dus la Bruxelles în plin scandal de plagiat, fapt care a accentuat lipsa de credibilitate a premierului.
Cel mai mult a contat însă anunţul lui Ponta de nerespectare a deciziei Curţii Constitu-ţionale - instituţie sacră pentru ţările cu democraţii consolidate -, atitudine care a declanşat primul mare semnal de alarmă.
Din acest motiv, instituţiile europene s-au aplecat şi asupra scopurilor altor demersuri ale liderilor USL, şi anume: zădărnic