Guvernul socialist al Franţei a eliminat una din principalele reforme ale pieţei muncii introdusă de Nicolas Sarkozy, fostul preşedinte de centru-dreapta, cu ajutorul popularului slogan „munceşti mai mult, câştigi mai mult!”
Reimpunerea taxei pe venit şi a contribuţiilor sociale asupra veniturilor câştigate în urma muncii peste program, parte a unei legi suplimentare a bugetului pe 2012, aflată în prezent în Adunarea Naţională controlată de socialişti, reprezintă o nouă reformă Sarkozy eliminată în urma înlocuirii acestuia de către Francois Hollande, în mai, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Promisiuni electorale
Hollande îşi respectă, astfel, promisiunea electorală de a reintroduce taxele pentru toate companiile cu excepţia celor care au mai puţin de 20 de angajaţi, şi este motivat şi de nevoia guvernului de a respecta angajamentele Franţei cu privire la reducerea deficitului, precum şi de opinia după care reforma lui Sarkozy ar fi avut un efect detrimental asupra generării de noi locuri de muncă.
Jean-Marc Ayrault, primul ministru francez, a declarat ieri în faţa Parlamentului că „atunci când ştii că o oră de muncă peste program te costă mai puţin decât o oră de muncă normală, credeţi că un angajator are vre-un motiv să mai angajeze? Binenţeles că nu. Trebuie să punem capăt acestei măsuri contra angajărilor.”
Reacţia opoziţiei
Decizia guvernului a provocat o reacţie furibundă în cadrul opoziţiei. Francois Fillon, fost prim-ministru sub Nicolas Sarkozy, a declarat în cadrul unui interviu televizat că „astăzi creştem gradul de rigiditate al unei economii care este mult mai rigidă decât alte economii europene. Este opusul măsurilor pe care ar trebui să le luăm pe timp de criză.”
Sarkozy a eliminat taxele pe munca peste program după ce a ajuns la putere în 2007, parte a unei campanii de a redresa efectele săptămân