Resursele existente acoperă necesarul „naționalizării“ băncilor grecești din România. Apar totuși legi care să permită utilizarea banilor publici pentru salvarea băncilor
După ce anul trecut a înființat fondul de restructurare al sistemului bancar, administrat de Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar (FGDB), în care s-au strâns peste 50 de milioane de lei în primul semestru din 2011, BNR își continuă activitatea prudențială, obținând o ordonanță de urgență care va permite Ministerului Finanţelor să acorde bani, cu împrumut, instituţiilor de credit aflate în dificultate, în situaţia în care resursele Fondului de garantare ar fi insuficiente pentru acoperirea necesarului respectivei instituţii.
Noua lege pregătește sistemul bancar românesc pentru un eventual colaps al băncilor din Grecia, chiar dacă băncile locale cu capital grecesc au un indicator de solvabilitate bun.
Băncile din Grecia recapitalizate în luna mai rămân sub controlul acţionariatului privat cel puţin până în luna septembrie, dată după care în structura acționariatului respectivelor bănci ar putea intra statul elen, dacă nu va ajunge și el în default. Statisticile internaționale arată că, teoretic, fără un nou ajutor de la UE, statul grec ar intra în incapacitate de plată la 15 august 2012.
Lipsesc maximum 100 milioane de euro
Astfel, una dintre măsurile de stabilizare constă în implicarea FGDB ca administrator-delegat sau acționar al instituției de credit aflate în dificultate. În calitate de acționar, Fondul trebuie să participe la capitalul instituției de credit supuse măsurii de stabilizare într-o proporție care să îi asigure exercitarea controlului asupra respectivei instituții. „În situația în care resursele Fondului de garantare sunt insuficiente, acoperirea necesarului se face prin împrumuturi acordate de Ministerul Finanțelor Publice“, prec