Majoritatea USL din Parlament a decis că referendumul pentru demiterea preşedintelui se va desfăşura între orele 7.00 şi 23.00, în loc de 8.00 şi 20.00. PDL va depune contestaţie la Curtea Constituţională.
Referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu va fi valabil în cazul în care vor participa jumătate plus unu din numărul total de alegători, a decis, ieri, Parlamentul.
Senatul şi Camera Deputaţilor au votat, în şedinţe separate, legislaţia privind referendumul, în conformitate cu decizia Curţii Constituţionale, care a solicitat, expres, existenţa cvorumului.
Parlamentarii au modificat, în acest sens, o ordonanţă de urgenţă prin care Guvernul Victor Ponta elimina necesitatea cvorumului în cazul demiterii preşedintelui.
De altfel, premierul Victor Ponta le-a reamintit parlamentarilor că le-a promis oficialilor europeni că referendumul se va desfăşura pe baza deciziei Curţii Constituţionale.
„E obligaţia pe care mi-am asumat-o la Bruxelles în urma discuţiilor cu domnul Barroso", a spus Ponta.
PDL numără minutele USL
Dacă problema cvorumului nu a mai provocat scandal, în condiţiile în care USL a cedat în faţa solicitărilor de la Bruxelles, bătălia politică s-a mutat pe orarul de vot.
Camera Deputaţilor a adoptat propunerea USL privind extinderea intervalului orar de votare, votul fiind dat în absenţa democrat-liberalilor care au părăsit sala în semn de protest. Proiectul prevede un interval de votare în cazul referendumului de la ora 7.00 la ora 23.00. Legea referendumului prevedea că votul se desfăşoară între orele 8.00 şi 20.00.
La dezbateri, reprezentanţii PDL, Mircea Toader şi Daniel Buda, au criticat propunerea USL . „Atunci când se întunecă nu mai vine nimeni la vot. Veţi vedea că participarea la vot după ora 20.00 - 21.00 este nesemnificativă", a spus Toa