În unele cazuri, investitorii au ajuns să plătească pentru privilegiu de a împrumuta unele ţări pe termen scurt, în urma recentei reduceri a dobânzii, efectuate de Banca Centrală Europeană şi a încercărilor acestora de a găsi un refugiu în faţa crizei datoriilor suverane.
Scăderea dobânzilor obligaţiunilor suverane pe termen scurt evidenţiază dislocările provocate de criză şi de măsura luată de BCE de a reduce la zero dobânda pentru depozitele efectuate la banca centrală, anunţă publicaţia financiară „Financial Times”.
Dobânzi negative
Cele şase ţări cu dobânzi negative pentru obligaţiunile suverane cu scadenţa la doi ani sau mai puţin sunt Germania, Finlanda, Danemarca, Elveţia, Olanda şi, cel mai recent, Austria.
Dobânzile Obligaţiunilor suverane elveţiene cu scadenţa la doi ani sunt cele mai scăzute, la minus 0,55%, în timp ce dobânda obligaţiunilor similare austriece au scăzut, marţi, la minus 0,01%. La rândul lor, costurile de finanţare ale Franţei pe doi ani sunt şi ele pe punctul de a scade sub zero.
Află de ce promisiunile administraţiei Hollande cu privire la deficitul bugetar francez îi atrag pe investitorii pe pieţele de obligaţiuni
Belgia şi Facilitatea Europeană pentru Stabilitate Financiară (EFSF, fondul temporar de urgenţă al zonei euro) au reuşit, marţi, la rândul lor, să vândă obligaţiuni pe termen scurt la dobânzi negative pentru prima oară în istorie.
„Creşterea recentă a randamentului obligaţiunilor suverane pe termen scurt este rezultatul reducerii dobânzilor BCE”, a declarat Richard Ford, strateg pe venituri fixe pe piaţa europeană la Morgan Stanley Investment Management. „Această decizie a provocat o scădere a dobânzilor care se aflau deja la un nivel destul de redus”.
„Divergenţă enormă”
Dobânzile obligaţiunilor suverane pe termen lung se situează, deja, de