"Sunt bine. Sunt bine psihic, sunt bine în general. La mine totul porneşte de la creieraş", spune Cristina Irina Anghel, învăţătoarea din Caracal care a intrat de trei zile în greva foamei. Este a doua oară când învăţătoarea recurge la această formă extremă de protest.
Dacă în 2010, învăţătoarea a renunţat la hrană ca reacţie la decizia Guvernului Boc de a tăia salariile bugetarilor cu 25%, acum protestează - pe durată determinată, "până pe 29 iulie, de Ziua Imnului, nu de referendum" - împotriva Comisiei Europene. În opinia ei, organismul condus de Jose Manuel Barroso "şi-a depăşit cu mult atribuţiile pe care le are".
Analize, apă şi cafea
Astăzi, Anghel (53 ani) merge la medic pentru a-şi face analize în vederea monitorizării stării de sănătate şi caută un avocat care să o reprezinte pro bono în relaţia ei ca cetăţean european cu Comisia Europeană. Până când îl găseşte, ea refuză hrana, bea apă şi cafea - singurul viciu pe care îl are de 30 de ani - "Un pahar de apă minerală, cu trei linguriţe de ness şi cu zahăr brun", dezvăluie grevista reţeta lichidului vital.
"Prietenii mi-au zis că nu are sens să mă sacrific pentru nişte - nu mai spun puncte puncte - cei de la Uniunea Europeană, am avut prieteni care mi-au spus că n-are sens să mă sacrific nici pentru cei din acest neam şi ţară care nu înţeleg nimic niciodată şi nu înţeleg sacrificiile, familia a fost supărată, dar noi avem o familie democrată şi nu ne impunem anumite lucruri", declară Anghel pentru gândul.
Povesteşte că mama ei, Eugenia, a fost însă speriată, "a plâns foarte mult", dar s-a liniştit când a aflat că protestul Cristinei Anghel este pe perioadă determinată. "Mama a plâns foarte mult, a fost foarte supărată, mai ales că eu nu i-am spus de la început, dar i-am dat telefon şi i-am spus că nu este o grevă pe perioadă nedeterminată şi că în cazul în care mă si