Ambasadorul Marii Britanii la București, Martin Harris, susține, într-un articol publicat azi, pe blogul său, că România trebuie să continue reformele începute în sistemul judiciar și lupta anticorupție, pentru că nu este normal ca infractori condamnați să aibă dreptul să fie parlamentari. Sursa: MEDIAFAX
Comisia Europeană a publicat, ieri, un raport despre ultimii cinci ani, de când România și Bulgaria, au aderat la UE, referitor la Mecanismul de Cooperare și Verificare, care monitorizează reformele din domeniul sistemului judiciar și în lupta anticorupție, notează Martin Harris pe blogul său.
Comisia a dezvăluit îngrijorarea legată de actuala criză politică din România. Același lucru l-a făcut și William Hague, când s-a întâlnit, marți, cu premierul Victor Ponta și, la fel ca președintele Comisiei Europene, a salutat asigurările date de prim-ministrul român legate de acțiunile pentru înlăturarea acestor îngrijorări, amintește diplomatul.
DNA, CSM și Înalta Curte, lăudate
Raportul nu este doar despre evenimentele recente din România, ci realizează un tablou mai larg al progreselor pe care le-a făcut România de la aderarea la UE până acum. Există câteva particularități pe care le-am remarcat, spune ambasadorul.
În primul rând este vorba despre pașii făcuți pentru a judeca și condamna pe cei care se fac vinovați de corupție. Comisia este îndreptățită să sublinieze performanțele procurorilor anticorupție, a DNA, ca fiind „unul dintre cele mai importante progrese făcute de România de la aderare până acum”.
În al doilea rând, în timp ce, în rapoartele anterioare, CE era îngrijorată de întârzierile din procese, de data asta Înalta Curte este lăudată, pe drept cuvânt, pentru promovarea celor mai bune practici de manageriere eficientă și riguroasă a proceselor.
Consiliul Superior al Magistraturii a avut, de asemene