Odată ce Guvernul Ponta a fost instalat la putere, a început să transmită mesaje clare că nu se va lăsa deranjat de amabilităţi constituţionale. Şirul de schimbări nedemocratice în instituţii independente, ameninţările la adresa Justiţiei, toate acestea au provocat îngrijorări întemeiate la Bruxelles, deşi încă nu e clar ce poate face UE.
Acest conglomerat de state nu are el însuşi o istorie prea curată a democraţiei. Să nu uităm că un referendum care nu e pe placul Uniunii este repetat imediat până când produce rezultatul dorit de birocraţii europeni. Dacă Executivul de la Bruxelles este atenţionat în chestiuni precum depăşirea atribuţiilor sale din Tratate, atunci Comisia argumentează că faptele trec înaintea legislaţiei – ceea ce e, mai mult sau mai puţin, apărarea lui Victor Ponta.
Deseori uităm cât de fragil şi cât de preţios este modelul democratic parlamentar şi nu e nimic greşit sau întâmplător că România tinde către acest ideal. Ţara se află la periferia Europei atât politic cât şi geografic. Şi din nou uităm că nemulţumirile din vecinătatea Balcanilor au talentul să devină problemele tuturor europenilor. Deci problemele României de azi sunt şi ale noastre.
Focus – Copilul problemă al Europei: Romania
După raportul CE privind progresele României în reforma Justiţiei, revista germană îl citează pe eurodeputatul creştin-social Manfred Weber care îl acuză deschis pe premierul Victor Ponta de îndepărtarea ţării sale de valorile europene. „Eram cu siguranţă mult mai avansaţi cu România şi Bulgaria şi vedem acum un regres evident pe care nu i-l putem atribui decât premierului Victor Ponta”. Weber crede că există mai multe posibilităţi prin care România poate fi constrânsă să acţioneze pentru respectarea democraţiei. „Se pot opri fondurile europene în totalitate, dar în punctul acela nu am ajuns încă”, a mai spus europarlamenta