Preţul porumbului ar putea exploda până la 8,50 dolari/bushel în condiţiile în care cea mai mare secetă din SUA din ultimele decenii muşcă din producţia celui mai mare exportator mondial, conducând stocurile din întreaga lume pe scădere, potrivit brokerului Newedge USA LLC, transmite Bloomberg.
Recolta Statelor Unite ar putea cădea cu 11,8 miliarde de bushel (circa 300 de milioane de tone metrice), spune Dan Cekander, direct de al unei firmei de cercetare de piaţă în domeniul cerealelor, cel care în martie a prezis corect că soia se va tranzacţiona cel mai scump raportat la preţul porumbului din 2010 încoace.
Producţia prognozată de Cekander este de 29,75 milioane de tone, mai mică decât ultima estimare a Departamentului pentru Agricultură din SUA (USDA), şi ar putea fi cea mai mică recoltă din 2006-2007 încoace.
Contractele futures s-au tranzacţionat ieri cel mai sus la 7,89 dolari, aproape de nivelul record de 7,9925 dolari stabilit în 2008.
Pericol de scumpire a alimentelor
Seceta a afectat fermierii din Arkansans până în Ohio, reducând randamentele, după ce îngheţurile urmate după secetă au tăiat recolta de grâu în statele din fosta Uniune Sovietică, determinând Naţiunile Unite şi USDA să îşi reducă estimările pentru recoltele de cereale la nivel mondial.
Diminuarea prognozelor privind culturile de porumb în SUA ar putea împinge tot mai sus costurile alimentelor la nivel global, a spus la începutul acestei luni Organizaţia pentru Alimente şi Agricultură (FAO).
“Dacă nu va începe să plouă pentru restul lunii iulie, ne îndreptăm către o scădere semnificativă a producţiei din SUA”, a spus Cekander, un fermier de generaţia a patra care cultivă porumb şi soia în Illinois, alt doilea cel mai mare producător dintre statele americane al ambelor culturi.
Preţul porumbului cu livrare în decembrie era cotat la 7,6475 dolari