Sunt zile bune de când leul pierde lupta cu moneda europeană. În fiecare zi, românii, în special cei cu credite în euro, aşteaptă cu sufletul la gură cursul oficial de la BNR. Oamenii nu-şi mai pot plăti ratele, iar acest lucru se vede chiar şi în cifrele oficiale: restanţele la bănci au ajuns la cel mai mare nivel din istorie. Sunt zile bune de când leul pierde lupta cu moneda europeană. În fiecare zi, românii, în special cei cu credite în euro, aşteaptă cu sufletul la gură cursul oficial de la BNR. Oamenii nu-şi mai pot plăti ratele, iar acest lucru se vede chiar şi în cifrele oficiale: restanţele la bănci au ajuns la cel mai mare nivel din istorie.
Să trăieşti în România devine din ce în ce mai greu. Oamenii au rămas cu salarii mici, în timp ce totul se scumpeşte. Cei care prin 2007- 2008 credeau că viaţa lor se va îmbunătăţi şi au făcut credite la bancă pentru a-şi cumpăra o casă, o maşină sau alte bunuri acum suferă cel mai rău. Pe-atunci, băncile se întreceau în oferte de credite în euro sau franci elveţieni, iar mulţi români credeau că nu va fi greu să dea banii înapoi chiar dacă împrumuturile se întindeau pe o perioadă de peste 10 ani. Vremurile s-au schimbat, a venit criza, iar leul a tot scăzut. Astfel, dacă în 2 iulie 2007, un euro era 3,112 lei, la cinci ani distanţă, un euro valorează 4,5647 lei, cu 1,4527 lei mai mult. Ca să fie mai clar, pentru o rată de 300 de euro, în iulie 2007 plăteai 933,6 lei, iar la cursul de ieri, 1.369 de lei. Diferenţa este de 435,8 lei, adică aproape 100 de euro în plus.
Şi atunci, nu e de mirare că numărul celor care nu mai fac faţă ratelor creşte de la zi la zi. În ultimele 12 luni, restanţele la creditele în lei au crescut cu doar 5%, cele în euro cu 38%, iar cele în franci elveţieni cu 55%. Iar aceste procente nu includ şi evoluţia din ultimele săptămâni. Acum, băncile încep să fie mai flexibile, acceptă chiar