Performanta capitalului circulant a stagnat anul trecut in randul companiilor europene si s-a imbunatatit in randul companiilor din Statele Unite, comparativ cu 2010, arata un studiu al Ernst & Young.
Numarul de zile al ciclului cash-to-cash (C2C) , un element cheie de masurare a performantei capitalului de lucru, a scazut cu 3% in Statele Unite, ramanand neschimbat in Europa, potrivit All tied up 2012 – cel mai recent raport anual al managementului capitalului circulant, realizat de Ernst & Young.
In ciuda imbunatatirii modeste a performantei capitalului circulant in Statele Unite si a stagnarii absolute din Europa, companiile intervievate au in continuare un total agregat de 1,2 trilioane de dolari (in numerar), blocate in mod inutil sub forma de capital circulant. Aceasta valoare reprezinta echivalentul a aproximativ 7% din vanzari, procent ramas neschimbat in ultimele 12 luni.
Cu toate ca existau semne de crestere a increderii companiilor la nivelul economiei globale, nesiguranta macroeconomica din Europa a determinat multe afaceri si institutii financiare sa fie precaute in ceea ce priveste finantarea si cresterea. Acum este momentul in care companiile trebuie sa schimbe status quo-ul performantei capitalului circulant prin cautarea strategiilor eficace de eliberare a excesului de numerar din bilant. Numerarul neutilizat ar putea fi folosit la reducerea datoriei nete, la finantarea cresterii si a afacerilor sau chiar la plata dividendelor actionarilor.
Europa vs. Statele Unite Decalajul cu privire la performanta capitalului circulant dintre Europa si Statele Unite s-a marit in 2011, inversand tendinta observata in ultimii doi ani, in care Europa si-a ingustat marja de performanta. In ultimii ani, Statele Unite au demonstrat in mod consecvent niveluri mult mai reduse ale capitalului circulant.
Datorita unei puternice performante a