Conform unei analize recente a implementării proiectelor cu fonduri europene, peste o treime dintre proiectele U.E. asumate ca prioritate de Guvern au avansat extrem de slab în primul semestru, în multe cazuri cu un ritm de execuţie de nici măcar jumătate de procent. Există şi lucrări pentru care gradul de realizare este indicat acum chiar în scădere faţă de începutul anului.
Proiecte cu evoluţie slabă
Conform unei analize naţionale recente care reflectă evoluţia proiectelor pe parcursul primelor şase luni ale acestui an, în perioada mandatelor Guvernelor Boc, Ungureanu şi Ponta, lucrări finanţate cu fonduri europene de patru miliarde de euro asumate prioritar de Guvern avansează slab, unele fiind chiar în regres.
Lista proiectelor cu finanţare U.E. considerate ca prioritare de către Executivul român, în valoare totală de 14 miliarde euro, a fost convenită de Guvern cu oficialii Comisiei Europene şi ai Fondului Monetar Internaţional, la sfârşitul anului trecut, majoritatea fiind atunci la un stadiu de execuţie cu puţin peste 0%. Pentru multe dintre aceste proiecte, semnate în intervalul 2009 - 2011, Guvernul s-a angajat să ridice gradul de execuţie aproape de 50%, dacă termenul de finalizare nu expiră chiar în acest an. Conform calendarului, proiectele trebuie finalizate în perioada 2012 - 2015.
Ultimele date privind evoluţia acestor proiecte în intervalul 31 decembrie 2011 - 30 iunie 2012 relevă însă că, pentru mai mult de o treime dintre proiecte, în valoare totală de aproape patru miliarde euro, nu a fost înregistrat niciun progres, că ritmul de execuţie a fost foarte slab sau că situaţia chiar s-a înrăutăţit, fiind indicat acum un grad de realizare mai mic decât în urmă cu şase luni.
Această analiză vine în contextul în care, la începutul acestei luni, oficialii Comisiei Europene au transmis reprezentanţilor