Sentinţa instanţei de fond, care judecă dosarul Rompetrol, este aşteptată în maximum două săptămâni
Procurorii care l-au pus sub acuzare pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol au cerut ieri, la Tribunalul Bucureşti, aplicarea pedepsei maxime având în vedere că magnatul este acuzat de săvârşirea a şapte infracţiuni, respectiv delapidare, spălare de bani şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei de capital, dezvăluirea şi utilizarea de informaţii privilegiate, iniţierea, aderarea şi sprijinirea grupului infracţional organizat, favorizarea infractorului şi falsul intelectual.
În afara pedepsei de 20 de ani de închisoare (legea prevede aplicarea unei pedepse privative de libertate cuprinse între 10 şi 20 de ani), procurorii au cerut şi aplicarea sechestrului asigurator pe 9 milioane de euro din averea omului de afaceri.
Sentinţa instanţei de fond este aşteptată într-o săptămână sau două.
În luna septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată, acuzat fiind că, împreună cu alte 11 persoane, a prejudiciat statul român cu 85 mil. dolari. La acea vreme, anchetatorii menţionau că activitatea infracţională a acestora a fost analizată doar sub aspectul "creanţa Libia" şi al manipulării pieţei de capital, pentru celelalte fapte dispunându-se disjungerea dosarului. Considerat iniţiatorul şi liderul grupului organizat, Dinu Patriciu este acuzat de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave - în legătură cu privatizarea Vega şi a rafinăriei Petromidia, complicitate la abuz în serviciu în formă calificată - contractul Repsol Exploracion, complicitate la evaziune fiscală - în relaţia cu Rafo SA şi rafinăria Steaua Română, complicitate la vânzarea de acţiuni la preţuri ştiute a fi vădit inferioare, manipularea pieţei de capital şi recomandarea şi divulgarea de informaţii privilegiate - tranzacţionarea la B