Cathedral Plaza este o clădire de birouri de 19 etaje, din centrul Bucureștiului situată la intersecția străzilor General Berthelot și Luterană, construcția fiind demarată în 1998. Edificiul este amplasat în imediata apropiere a Catedralei ,,Sfântul Iosif”, care se află în patrimoniul național și are o vechime de 125 de ani.
În 2001, Arhiepiscopul Ioan Robu și-a exprimat ferm dezacordul vizavi de construirea complexului, prin scrisori adresate atât autorităților, cât și investitorului. ÎPS Ioan Robu a susținut că turnul de 19 etaje îi provoacă grave daune tehnice, precum și prejudicii patrimoniale Catedralei. În ciuda protestelor oficiale, în 2006 finanțatorul Millennium Building Development SRL a primit autorizație de construcție din parte Primăriei Sectorului 1.
Șase ani de proteste
Din acel moment, au urmat numeroase proteste publice ale comunității catolice din țară și ale societății civile, iar Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a dat în judecată autoritățile implicate în procesul de avizare, considerând construcția ilegală. Drept urmare, în 2010, instanța judecătorească a declarat imobilul ilegal și a decis că trebuie demolat. Cathedral Plaza este încă în picioare. Și Comisia Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) s-a pronunțat în favoarea demolării, după ce chiar dezvoltatorul a formulat plângeri împotriva statului român.
Greu de pus la pâmănt
Specialiștii au explicat cum de este posibilă această situația și au menționat că nici nu prevăd un deznodământ fericit al controversei. Președintele Comisiei juridice din Senat, Toni Greblă, a lămurit că procesul de obținere a autorizațiilor de demolare este foarte complicat. „Legal, executarea construcției este în grija beneficiarului clădirii. El trebuie să facă, în principiu, demersurile pentru demolarea turnului‟, a spus Greblă. Astfel, autoritățile sunt legate de mâni