Calitatea somnului poate fi perturbată de tot felul de factori, printre care se numără structura pernelor şi aşternuturile. Aceasta este concluzia la care au ajuns savanţii de la The National Sleep Foundation, care au observat că peste un sfert dintre persoanele intervievate dorm bine doar de câteva ori pe săptămână.
Cercetarea mai arată că aproape 90% dintre voluntari recurg la tot felul de trucuri pentru a-şi îmbunătăţi calitatea somnului, printre care se numără pernele, aşternuturile, saltele şi chiar perdele, notează Huffington Post.
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au rugat 1.000 de persoane să răspundă ladiferite întrebări care vizau ce impact au asupra somunului perne pe care dorm, dar şi persoana alături de care îşi petrec noaptea.
Mai jos puteţi regăsi care sunt factorii care ne afectează cel mai mult calitatea somnului.
● Perna poate avea un impact de 70 de procente asupra calităţii somnului. Forma acesteia, materialul din care este făcută, dar şi dacă are o structură moale sau tare ne poate influenţa modul în care dormim.
● Temperatura din dormitor sau din camera în care dormim are un impact de 69% asupra calităţii somnului. Dacă este prea frig sau prea cald există riscul să dormim prost. Pentru a evita nopţile albe, specialiştii recomandă ca în camera în care dormim să avem o temperatură medie de 18-20 de grade.
● Lumina din dormitor sau din camera în care dormim poate avea un impact de 57 de procente. Specialiştii recomandă ca atunci când ne băgăm la somn să tragem draperiile.
● Aşternuturile pot fi şi ele un factor perturbator al calităţii somnului, acestea au un impact de 53%. Evitaţi să domiţi pe aşternuturi extrem de apretate sau intens parfumate.
● Sforăitul partenerului reprezintă un factor care afectează calitatea somnlui în proporţie de 41%. Medicii recomandă folosirea plastu