Majoritatea persoanelor de vârsta a treia sunt depăşite de avântul fără precedent al tehnologiei. Nefiind conectaţi la ultimele gadgeturi de comunicare, pe care nu ştiu să le folosească, bătrânii se simt frustraţi şi izolaţi din punct de vedere social.
Tehnologia a invadat lumea modernă, iar neadaptarea la noul mod sau concept de comunicare este, de multe ori, privită ca un handicap social. Un studiu recent realizat de autoritatea britanică de monitorizare a pieţei comunicaţiilor arată că, alături de persoanele cu venituri reduse, bătrânii sunt cei mai defavorizaţi în faţa progresului tehnologic, ei fiind practic excluşi din lumea digitală. 76% din persoanele de vârsta a treia care au acceptat să participe la cercetare au declarat că nu au auzit niciodată de telefonia mobilă de generaţia a treia (3G) sau că au auzit, dar nu pot explica în ce constă această tehnologie, în condiţiile în care pe piaţă a apărut, deja, telefonia de tip 4G.
Serviciile 3G au capacitatea de a transfera simultan două tipuri de informaţii - voce, însemnând o convorbire telefonică obişnuită, şi non-voce (poştă electronică, mesagerie instantă, pagini de web). Concluzia britanicilor este că vârstnicii se simt „bombardaţi" cu informaţii pe care nu le înţeleg şi, astfel, se simt derutaţi. Consecinţa este că, într-un final, renunţă să mai experimenteze tehnologii noi, rămânând, astfel, încremeniţi în timp. În timpul lor.
Smartphone-ul sau „lucrul Diavolului"
Cosmin Mitrănescu (28 de ani), din Bucureşti, cunoaşte bine acest decalaj sociologic provocat de avansul tehnologiei. „Bunicul meu are 88 de ani şi l-a cam lăsat memoria. Pentru că vreau să fiu în permanenţă în contact cu el, să ştiu ce face şi unde merge, i-am cumpărat un telefon mobil. Mi-a luat două ore să-i explic la ce foloseşte aparatul cu pricina şi de ce are nevoie de el.
Bătrânul, însă, o ţinea pe-a lu