Însăși existența indicelui London Interbank Offered Rate (Libor) este amenințată de escaladarea scandalului care implică băncile acuzate de manipularea acestei dobânzi în timpul crizei financiare.
Credibilitatea acestui indice, care a fost utilizat timp de trei decenii și care afectează totul, de la supraviețuirea principalelor bănci globale la dobânzile la economiile cetățenilor, a fost lovită. Dezvăluirile cu privire la reducerea artificială a acestei dobânzi, fapt care a oferit o imagine falsă piețelor cu privire la disponibilitatea băncilor de a se credita reciproc, au provocat deja demisia lui Bob Diamond, directorul executiv al Barclays. Mulți alții se pregătesc să-l urmeze pe măsură ce investigațiile continuă, consideră CNBC.
Află ce alte sancțiuni ar putea fi impuse asupra băncilor care au manipulat Libor
„Efecte de neimaginat”
Întrebarea este dacă însăși Libor va fi eliminată, sau dacă va supraviețui într-o altă formă. Eliminarea totală a acestei dobânzi, care este folosită pentru stabilirea dobânzilor pentru obligațiuni și produse financiare derivate în valoare de 800.000 de miliarde de dolari, este o perspectivă înspăimântătoare pentru mulți bancheri și traderi pe bursele din Londra și New York.
„Dimensiunea piețelor care folosesc Libor este atât de mare încât a o abandona sau a o modifica în mod radical ar putea provoca efecte de neimaginat”, a declarat Laurence Mutkin, strateg pe dobânzi la Morgan Stanley, pentru CNBC.
Un nou contract futures, cunoscut drept GCF (finanțare generală colaterală), lansat luni și tranzacționat pe NYSE Euronext, este consierat drept o alternativă posibilă, însă pesimiștii cred că este pe termen mult prea scurt pentru a reflecta corect tonul general al pieței.
Citește care este soluția lui Nouriel Roubini pentru a preveni viitoare scandaluri bancare
Asocia