Comisarii Protecţiei Consumatorilor Cluj au demarat un control amplu la zeci de fast food-uri din municipiu pentru a verifica modul în care sunt respectate prevederile legale. Zugrăveli exfoliate, mobiliar uzat, spaţii insalubre şi mâncare expirată sunt doar câteva dintre neregulile sesizate.
Potrivit Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Cluj, au fost verificate 25 unităţi, iar la 16 dintre acestea au fost semnalate abateri legate de expirarea materiilor prime utilizate. Au fost oprite definitiv şi retrase de la utilizare 20 de kilograme de produse în valoare de 2000 lei.
„Am găsit îngheţată şi topinguri expirate cu până la 10 zile, spaţii de servire care prezentau zugrăveli exfoliate, pereţi afumaţi, pardoseli deteriorate, mobilier cu un grad avansat de uzură. De asemenea, am găsit unităţi de alimentaţie publică care nu dispuneau de spaţii necesare prelucrării preliminare a materiilor prime, respectiv: spălare,dezinfecţie ouă, curăţare zarzavaturi, prelucrare carne, rezultând încrucişări ale fazelor salubre cu cele insalubre, cu risc real de contaminare", a precizat Mircea Radu, comisar şef la Protecţia Consumatorilor Cluj.
Alte nereguli sesizate se referă la nerespectarea condiţiilor de păstrare, depozitare, manipulare a alimentelor.
„În acelaşi spaţiu frigorific erau depozitate preparate carne, semipreparate culinare, produse lactate, aluat pizza, conservă peşte consumată parţial, fără a se respecta vecinătatea acestora, existând riscul preluării unor mirosuri străine, precum şi cel al contaminării alimentelor. Lipsa substanţelor de dezinfecţie a veselei, suprafeţelor de lucru, ustensilelor, liste meniu care nu deţineau toate informaţiile necesare informarii clare şi corecte a consumatorilor, lipsind cantitatea netă/porţie şi/sau preţurile/porţie/ unitatea de măsură la unele sortimente, utilizarea de materii prime, i