Un corcoduş a devenit „vedetă” pe o stradă din Oradea. Oamenii se opresc în dreptul lui şi se minunează. Pomul, care iniţial a fost corcoduş, adăposteşte nu mai puţin de patru feluri de fructe, dar nici o corcoduşă.
Din „pomul minune" pot fi culese, caise, piersici, prune şi nectarine. Asta după ce, în urmă cu cinci ani, orădeanul Gheorghe Tanca (43 de ani), un pasionat al pomiculturii, a altoit corcoduşul din faţa blocului.
Copacul a devenit unul multicolor, cu roade diferite. "Am mai încercat un experiment asemănător şi la ţară, dar doar cu trei feluri de fructe. Sunt mândru că am reuşit cu patru", susţine Gheorghe Tanca.
A altoit corcoduşul cu patru feluri de fructe din soiuri diferite. Aşa se face că un singur pom rodeşte zece soiuri de fructe. "În pom sunt zece soiuri de fructe. Patru de prune, patru de caise, un soi de nectarine şi un soi de piersici", susţine orădeanul.
Cum se face o altoire reuşită
Orădeanul Gheorghe Tanca spune că trebuiesc respectate câteva etape pentru ca altoiul să se prindă. În primul rând, se rupe o mlădiţă tânără, crescută în anul respectiv.
Gheorghe Tanca ne explică cum a altoit corcoduşul
Frunzele se îndepărtează, deoarece ele absorb apa din respectiva mlădiţă. "Din mlădiţa ruptă tăiem o bucată mai mică, cât un mugure. Se alege o altă creangă tinerică, în pom. În aceasta se face o incizie, în formă de T. Se introduce mugurele, după care se leagă deasupra cu un fir de rafie, de aproximativ 40 de centimetri", explică Gheorghe Tanca.
Pentru ca şansele de altoire să fie şi mai mari, orădeanul recomandă legarea mugurelui de creangă cu o bandă izolantă. Odată încheiat acest proces, ramura se lasă în pace până în primăvara următoare când va începe să lucreze.