Presa internaţională comentează pe larg rapoartele de miercuri privind reforma justiţiei şi lupta împotriva corupţiei în România şi Bulgaria, documente elaborate în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV). Mai multe analize remarcă faptul că UE este lipsită de un mecanism şi de criterii adecvate pentru a împiedica abaterea unor ţări membre de la principii de bază.
La cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a făcut obiectul unor critici publice neobişnuit de dure, miercuri, privind respectarea valorilor democratice, în contextul în care Comisia Europeană a anunţat o monitorizare intensificată a ţării, scrie New York Times. România şi Bulgaria au aderat la UE în 2007, dar cu condiţia să fie supuse unor evaluări periodice la Bruxelles, din cauza preocupărilor legate de corupţie şi crima organizată în cele două ţări. Comisia Europeană ar fi putut decide miercuri să întrerupă rapoartele, care sunt văzute ca un stigmat la Bucureşti şi Sofia, dar a optat în schimb pentru a continua monitorizarea.
‘Au fost înregistrate progrese atât în Bulgaria cât şi în România, dar procesul nu este încă durabil şi ireversibil‘, a declarat Mark Gray, purtător de cuvânt al Comisiei. ‘Accentul se pune foarte mult acum pe trecerea la punerea în aplicare”, a adăugat Gray.
În timp ce Bulgariei i-a fost acordat un răgaz suplimentar până la sfârşitul lui 2013, înainte de următorul său raport, României i s-a spus că este nevoie de acţiune ‘urgentă’ pentru a-şi demonstra angajamentul faţă de statul de drept, după ce o dispută între guvernul nou ales şi preşedintele ţării a provocat o criză constituţională. Într-o declaraţie făcută la Bucureşti, premierul Victor Ponta a apreciat raportul drept ‘echilibrat’ şi a afirmat că România ar trebui ”să tragă concluziile necesare’.
Diplomaţi de la Bruxelles nu-şi amintesc să fi existat o ocazie anterioară î