Galeria de Artă Contemporană a Muzeului Naţional Brukenthal prezintă expoziția „Curing Nostalgia, Remedies for a Historical Emotion", care va putea fi văzută între 27 iulie și 24 august, la Sibiu, în „Secțiunea curatorilor tineri".
„Curing Nostalgia, Remedies for a Historical Emotion" este un demers curatorial care analizează impactul nostalgiei asupra conștientului colectiv contemporan şi modul în care acest proces afectează produsul artistic contemporan.
Inspirată de dezbateri actuale provocate de problematica nostalgiei în zona artistică, expoziţia reuneşte lucrări de fotografie, pictură, ceramică şi colaj care problematizează relația dintre nostalgie şi progres, conexiunile narative dintre istoria personală şi cea colectivă, provocând limitările și constrângerile mentale impuse de conceptul de timp.
Tipologia nostalgiei
„Maladia secolului", nostalgia nu definește doar atașamentul pentru un loc cunoscut, iubit, familiar, ci şi dorul după un timp trecut, uneori doar imaginat, întotdeauna idealizat, şi imposibil de recuperat. Nostalgia nu este doar retrospectivă, poate fi și prospectivă.
Spre deosebire de melancolie care este limitată la conștiința personală, nostalgia se referă la relația dintre biografia individuală și biografia grupurilor, dintre memoria personală și cea colectivă. Are o dimensiune utopică, doar că nu mai este direcționată către viitor. Uneori se poate îndrepta simultan în ambele direcții.
Julie Cockburn - No Means No (Woman), 2012
Nostalgicul își dorește să reviziteze timpul ca și spațiul, refuzând să accepte ireversibilitatea acestuia și simțindu-se sufocat de limitele convenționale ale celor două concepte. Nostalgia este în cele din urmă „rebeliune împotriva ideii moderne de timp, a timpului istoric ce presupune progres" consideră Svetlana Boym, teoretician al conceptului.
Acest nou tip de