Este exceptional ca, la nivelul Uniunii Europene, s-a luat decizia de a se mai face o analiza si un raport, spre sfarsitul anului, despre Justitia din Romania. In felul acesta, cateva greseli grave ar putea fi corectate. Ma numar printre cei care cred in continuare ca o monitorizare este necesara. Nu sunt inca atat de eurosceptic, incat sa imi imaginez ca democratia din Romania nu are nevoie de antrenori si de arbitrii. Si ca nu am mai avea ce sa invatam de la statele cu o traditie indelungata in acest domeniu. Ce astept eu de la Uniunea Europeana, atunci cand ne gandim la Justitie?
Singurul rost al Justitiei este acela de a face dreptate pentru cetatenii unui stat. Zeita Justitiei este legata la ochi, pentru a nu se lasa orbita de puternicii zilei. Pentru a nu inclina balanta in favoarea celor puternici si in defavoarea celor mai putin puternici. Ceea ce inseamna ca trebuie sa avem o justitie cu o singura viteza. O viteza care sa corespunda agendei cetateanului. Ce inseamna asta?
Intr-un stat cum este Romania, care a cunoscut 40 de ani de teroare comunista, in care proprietatea a fost batjocorita in aceeasi masura in care a fost batjocorita si personalitatea individului, cauzele civile, care au nevoie de o judecata dreapta, sunt extrem de numeroase. Mult mai multe, la mia de locuitori, decat intr-un stat european cu democratie consolidata. Aceste cauze trebuie rezolvate repede si corect. Cu o justitie legata la ochi. Care sa nu-i favorizeze pe camatari. Sau pe speculanti. Sau pe recuperatori. Sau pe alti smecheri, care pun presiune, de cele mai multe ori ilegal, pe cetateanul obisnuit.
Cat priveste cauzele penale, o justitie corecta inseamna ca fiecare sa plateasca in mod egal pentru orice incalcare a legii. Deci, cat mai putini infractori sa scape nepedepsiti si cat mai multi oameni cinstiti sa nu fie pedepsiti pe nedrept. Din nou, este necesara