Consiliul Naţional de Etică a stabilit că acuzaţia de plagiat în cadrul tezei de doctorat nu se poate susţine. Prin urmare, titlul de doctor în Ştiinţe Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obţinut în concordanţă cu legislaţia în vigoare în 2003, se arată în hotărârarea Consiliului.
În raportul realizat de trei experţi în ştiinţe juridice, desemnaţi special pentru acest caz, se arată că "teza de doctorat elaborată de domnul Victor Ponta și susținută public în anul 2003 respectă cerințele academice din acea perioadă și este comparabilă din punct de vedere al acestor cerințe cu alte teze de doctorat susținute în acea perioadă.
Teza de doctorat are un titlu clar, dezvoltat corespunzător pe parcursul lucrării. Tema tezei de doctorat este în domeniul de preocupare al doctorandului și al conducătorului de doctorat.
Autorul tezei de doctorat a efectuat a efectuat activităţile cuprinse în planul individual de pregătire conform reglementărilor în vigoare în acea perioadă (3 examene şi 3 referate, toate apreciate cu calificativul foarte bine).
Teza de doctorat este clar structurată, are un plan de cercetare coerent. Metodologia este în concordanță cu normele și practicile din domeniul științelor juridice la acea dată.
Cercetarea, așa cum rezultă din referatele comisiilor de susținere, prezintă elemente de noutate și cuprinde analize pertinente. Bibliografia utilizată de autor este menționată la sfârșitul lucrării", se arată în raport.
În continuare, asupra trezei de doctorat trebuie să se mai pronunţe şi Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB), instituţia de învăţământ superior anunţând că va prezenta vineri hotărârea în acest caz.
Amintim, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctora