Compania Kronochem Sebeş, divizia chimică a grupului Kronospan, continuă demersurile legale pentru obţinerea acordului de mediu în scopul construirii unei fabrici de formaldehidă cu capacitate de 60.000 de tone pe an.
Agenţia de Protecţie a Mediului Alba şi Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Sibiu au publicat un studiu de evaluare a impactului asupra mediului privind Situl Natura 2000 Podişul Secaşelor necesar realizării proiectului de investiții “Construire instalație de producere a formaldehidei, capacitate de 60.000 t/an”.
Studiul evaluează impactul pe care activităţile derulate prin proiect l-ar exercita asupra mediului din cadrul sitului natural, stabileşte modul de încadrare în reglementările legale în vigoare privind protectia mediului şi identifică măsuri capabile să genereze diminuarea sau anularea potenţialului impact exercitat de activităţile prevăzute în proiect asupra mediului şi vieţuitoarelor.
Citiţi AICI studiul de evaluare depus la APM
„Instalaţia de fabricare formaldehidă de 60000 t/an va fi realizată pe baza unui proiect tehnic din anul 2001 revizuit şi adaptat în 2006 pentru amplasamentul propus, cu utilaje construite în 2002. Proiectul constă în construirea unei noi instalaţii de producţie a formaldehidei care va înlocui instalaţia existentă cu o capacitate de producţie de 30.000 t/an formaldehidă)“, se afirmă în studiu.
180 de tone de formaldehidă pe zi
Noua frabrică permite o producţie zilnică de 180 de tone formaldehidă, funcţionând la capacitatea proiectată timp de 24 de ore pe zi, 333 zile pe an, în proces continuu.
„Potenţiale surse de poluare ale solului şi subsolului sunt doar eventualele scurgeri accidentale de lichide cu conţinut de substanţe periculoase (metanol, soluţie de formaldehidă). Deoarece instalaţia este amplasată pe o platformă impermeabilizată prin betona