Raportul pe justitie publicat miercuri de Comisia Europeana aduce tara noastra din nou in atentia jurnalistilor straini, care apreciaza ca "UE arata Romaniei cartonasul rosu pentru nivelul scazut al democratiei".
Documentul precizeaza ca masurile adoptate recent de Executivul de la Bucuresti genereaza preocupari serioase privind nerespectarea principiilor fundamentale si ridica "indoieli serioase privind angajamentul fata de respectarea statului de drept sau privind modul in care este inteles statul de drept intr-un sistem democratic pluralist".
Le Monde face un rezumat al mesajul lansat de presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, "pe un ton neobisnuit de viguros", catre guvernul de centru-stanga al premierului Victor Ponta.
"Evenimente extraordinare au zguduit recent Romania, dar autoritatile de la Bucuresti trebuie sa inteleaga ca toate tarile membre ale Uniunii Europene trebuie sa respecte statul de drept si independenta justitiei. Pentru ca principiile de baza ale democratiei, nu pot fi incalcate din cauza certurilor politice", a declarat Barroso.
Cu un asemenea bilant, Romania va rata, fara indoiala, unul dintre principalele sale obiective - fortarea intrarii in Spatiul Schengen, comenteaza jurnalistii francezi.
La Croix scrie, intr-un material titrat "UE a dat o lectie de democratie Romaniei" ca tara noastra incearca in acest moment sa obtina sustinere, in special la Paris si Lisabona, dar Olanda, principalul oponent fata de extinderea Schengen, si-a consolidat motivele pentru care se opune aderarii Romaniei si a Bulgariei, idei preluate si de Les Echos.
Pe de alta parte, La Tribune comenteaza efectele economice ale crizei din Romania, apreciind ca "economia devine victima colaterala a derapajelor politice".
Subiectul este reluat si de Wall Street Journal, care mention