Deşi a recunoscut că a ajutat terorişti şi traficanţi de droguri, HSBC riscă în SUA doar o amendă.
Scandalul monstru din SUA în care HSBC, cea mai mare bancă europeană, a recunoscut în faţa senatorilor americani că subsidiarele globale au spălat miliarde de dolari pentru traficanţii de droguri, terorişti şi statele paria aduce în actualitate ideea că executivii coloşilor bancari ar trebui să răspundă penal pentru abaterile grave ale instituţiilor pe care le conduc.
HSBC riscă o amendă de până la un miliard de dolari, enormă comparativ cu cea record de 450 milioane dolari pe care o altă bancă britanică, Barclays, trebuie s-o plătească după ce a recunoscut că a manipulat dobânzile Libor. Deşi băncile au stat la baza celei mai grave crize financiare mondiale de după cel de-al Doilea Război Mondial, până în prezent niciun director de top nu a fost condamnat pentru aceasta.
Directorii executivi ai HSBC au fost forţaţi să-şi ceară scuze în faţa senatorilor americani care le-au cerut în audieri umilitoare să dea detalii despre cum şi de ce subsidiarele băncii s-au implicat în afaceri cu câştigurile din traficul de droguri şi bani pentru organizaţiile teroriste creând o cultură "atotcuprinzătoare şi poluată" care persistă de ani de zile, scrie The Guardian.
Un raport întocmit pentru senatori arată cum subsidiarele HSBC au curăţat cecuri de călătorie de miliarde de dolari şi le-au permis traficanţilor mexicani de droguri să cumpere avioane cu bani spălaţi prin conturi din Insulele Cayman. Alte subsidiare au mutat fonduri din Iran, Siria sau alte ţări aflate pe lista statelor neagreate de SUA şi au ajutat o bancă saudită care avea legături cu Al-Qaida să transfere bani în SUA. "Cred că vom vedea în continuare aceste tipuri de încălcări grave ale regulilor federale prin care se intenţionează prevenirea spălării de bani dacă executivii nu vor fi