Deşi unele solicitări din Raportul referitor la Justiţie ar fi putut fi soluţionate imediat, parlamentarii au preferat să amâne pentru toamnă tot ceea ce putea fi amânat. Sursa: AGERPRES
Parlamentul României nu prea se grăbeşte să dea curs acelor solicitări ale Comisiei Europene (CE) care cad în curtea Legislativului.
Deşi cele 11 cerinţe formulate de CE săptămîna trecută se regăsesc şi în Raportul pe Justiţie, dat publicităţii ieri, parlamentarii au reuşit să mai lase din teme şi pentru la toamnă.
Practic, singura modificare în conformitate cu solicitările CE este cea legată de Legea referendumului, astfel încât acesta nu va fi considerat valabil decât dacă se vor prezenta peste 50% dintre românii cu drept de vot.
În schimb, intervalul orar în care se va desfăşura votarea a fost prelungit, aşa că pe 29 iulie românii sunt aşteptaţi la urne de la 07.00 la 23.00.
Avocatul Poporului, mai la toamnă
Deşi una dintre cerinţele CE era "numirea în funcţia de Avocat al Poporului a unei persoane care se bucură de sprijinul diferitelor partide, în cadrul unui proces transparent şi obiectiv", se pare că acest lucru se va petrece de la toamnă.
Ieri, premierul Victor Ponta a anunţat că cerut conducerii celor două Camere declanşarea negocierilor între grupurile parlamentare pentru desenarea unui candidat.
Dar, dacă de schimbat pe fostul Avocat al Poporului l-au schimbat într-o singură zi, când a venit vorba despre numirea unui succesor, parlamentarii USL au nevoie de o vară întreagă.
Calendarul negocierilor, aşa cum l-a prezentat ieri preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea (PSD), arată astfel: până pe 15 august, fiecare grup parlamentar va înainta o propunere; pe 1 septembrie, liderii grupurilor şi preşedinţii celor două Camere vor avea o discuţie în urma căreia se va selecta o singură propunere; candidatul va fi audiat de comisiil