Adoptarea Legii referendumului, în forma sa ultimă, care stipulează prezenţa la urne a jumătate plus unu din numărul electorilor înscrişi pe liste, a generat modificări şi în ceea ce priveşte numărul secţiilor de vot din străinătate.
În 12 iulie, când regula cvorumului nu era necesară pentru ca referendumul să fie declarat valid, Ministerul Afacerilor Externe a comunicat un număr de doar 150 de urne pentru românii din diaspora. După ce Parlamentul a votat introducerea pragului de 50 plus unu la sută, ministerul condus de Andrei Marga a anunţat, miercuri seară, suplimentarea numărului secţiilor de votare din străinătate, acestea ajungând la 301. Astfel, Guvernul USL încearcă
să-şi mărească şansele de validare a referendumului, pentru care este nevoie de prezenţa a aproximativ nouă milioane de oameni.
„În urma centralizării propunerilor primite de la ambasadele şi oficiile consulare ale României, precum şi de la reprezentanţi ai comunităţilor româneşti din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a suplimentat cu 151, până la 301 numărul secţiilor de votare", se arată într-un comunicat al MAE.
Cele 301 secţii de vot unde românii din afara graniţelor vor putea vota pentru referendum reprezintă cel mai mare număr de secţii stabilit de care au beneficiat în ultimii ani. Potrivit comunicatului ministerului, evaluarea a ţinut cont de posibilităţile tehnice - sediu, comunicaţii şi de personal, pentru organizarea secţiilor de votare în condiţiile legii, inclusiv obţinerea acordului ţărilor de reşedinţă.
Vot sau absenţă? Cum văd analiştii
Aparenta neînţelegere dintre Traian Băsescu, care nu ezită să invite lumea la referendum, şi liderii PDL, care încurajează ideea boicotului, a fost comentată de mai mulţi analişti politici. Directorul Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru, crede că aceste ina