Mario Monti, premierul italian, tehnocratul , s-a declarat "foarte îngrijorat" că guvernul regional din Sicilia se îndreaptă spre faliment, iar guvernatorul Raffaele Lombardo, investigat pentru legături cu mafia, şi-a confirmat intenţia de a demisiona, ceea ce aruncă o umbră de incertitudine asupra planurilor Romei de a reconstrui încrederea în finanţele italiene, scrie Financial Times.
Precedentul guvernator al Siciliei se află în închisoare cu o sentinţă de şapte ani pentru ajutarea şi favorizarea Mafiei.
Datoria autorităţilor regionale din Sicilia se ridica la 5,3 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, iar pieţele sunt foarte atente la orice cheltuieli publice care ar putea majora datoriile Italiei după ce cheltuielile autorităţilor regionale din Spania au subminat bugetul guvernului de la Madrid.
"Cred că guvernul central al Italiei va trebui să facă ceea ce zona euro face pentru Grecia sau cu orice alt stat cu probleme, adică să le aducă într-un program, să decidă dacă le asigură finanţare sau dacă datoria trebuie restructurată", a afirmat Riccardo Barbieri, analist la Miyuho International.
Mafia, care controlează sudul Italiei, este cea mai mare afacere privată din ţară, cu venituri anuale de 140 de miliarde de euro. Potrivit unui studiu publicat la începutul anului şi citat de cotidianul The Telegraph, lichidităţile Mafiei ar atinge 65 miliarde dolari. Profitul anual obţinut de Mafie este estimat la circa 100 miliarde euro, echivalentul a 7% din PIB-ul Italiei.
Monti a indicat, fără să dea detalii, că Roma va lua măsuri pentru a ajuta Sicilia să-şi plătească datoriile, declarând că guvernul "va folosi cele mai eficiente şi indicate instrumente".
Datoria autorităţilor locale din Italia reprezintă doar 5,7% din totalul de 1.960 miliarde de euro al întregii ţări, însă regiunile şi oraşele se află sub presiune considerabil