Obosite de discriminarea la care sunt supuse, persoanele supraponderale se alatura tot mai frecvent asociatiilor care le apara drepturile.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu se teme sa vorbeasca despre o epidemie a obezilor. Circa 1,4 miliarde de oameni sunt supraponderali si obezi in intreaga lume. Riscurile pentru sanatate sunt mari, informeaza Le matin.
In ciuda acestui lucru, tot mai multe dintre aceste persoane sustin ca se simt foarte bine in pielea lor, doresc sa fie acceptate de societate cu toate kilogramele in plus, fara discriminare.
Atacati si insultati
Recent, in Noua Zeelanda, a avut loc o conferinta internationala care a avut ca tema integrarea persoanelor "cu greutate" in societate. Cat Pause, o americanca care cantareste 130 kg, participanta la conferinta, a declarat ca scopul sau este ca expresia "a fi gras" sa nu mai fie folosita drept o insulta, iar societatea sa invete sa priveasca ca pe o normalitate persoanele supraponderale, asa cum se incearca si in cazul homosexualilor.
Potrivit participantilor la conferinta, grasii sunt in mod constant tinta atacurilor si insultelor celorlati. "Rar trece o zi fara sa primesc cateva cuvinte de batjocura pe strada", a marturisit Kath Read, o australianca. Aceasta este nelinistita de faptul ca, in timp ce exista legi impotriva discriminarii sexuale si rasiale, persoanele supraponderale sunt marginalizate, fapt accentuat de campaniile anti-obezitate din intreaga lume.
Este nevoie de acceptare
"Cand ies pe strada, merg cu fruntea sus", marturiseste americanca Cat Pause. "Dupa o adolescenta penibila, am invatat sa ma accept asa cum sunt. La fel ar trebui sa ma accepte si scocietatea. Insa oamenii, cand vad un corp ca al meu, considera ca sunt bolnava, ca nu fac sport si ca mananc nesanatos. Ceea ce nu este adevarat".
@N