În ziua în care DNA salva, practic, obrazul României, Ponta lansa un atac dur împotriva instituţiei. Sursa: Foto: Vlad Stănescu
Declaraţiile lui Victor Ponta nu sunt însă nici noi şi nici izolate. Aproape toţi liderii USL, în frunte cu preşedintele interimar Crin Antonescu şi ministrul de Justiţie Titus Corlăţean, au criticat permanent această instituţie. Miercuri seara, Ponta a comparat DNA cu procuratura stalinistă din anii '50.
În emisiunea "Ultimul cuvânt" de pe B1 TV, premierul Victor Ponta s-a plâns că telefonul său este ascultat, că DNA trasmite către presă convorbirile sale şi a comparat anchetarea medicilor care l-au tratat pe Adrian Năstase cu celebrul "complot al doctorilor" din 1952, când procuratura lui Stalin a "demascat" o serie de medici, majoritatea de origine iudaică, că ar fi dorit să asasineze conducerea sovietică. "Îmi aduc aminte de procesul medicilor din 1952, de pe vremea lui Stalin. Vă rog, domnule ministru Cepoi, să transmiteţi medicilor excepţionali chemaţi la DNA respectul meu pentru munca lor", a declarat, teatral, Ponta.
"M-au înregistrat pe mine"
Acuzaţiile lui Ponta la adresa DNA: "Faptul că apare în presă imediat de la DNA, pe surse, o convorbire telefonică absolut benignă, nimic important, a primului ministru (...) nu este un lucru normal. Ştiţi unde s-a întâmplat lucrul ăsta? În Italia. Ştiţi că dădeau convorbirile lui Berlusconi cu iubitele lui". "M-au înregistrat pe mine, normal, că şi-au făcut treaba", este o altă declaraţie ironică despre activitatea DNA. Faţă de acest aspect, raportul european pe Justiţie cere fără echivoc "asigurarea continuităţii, şi sub noua conducere, a rezultatelor obţinute de DNA şi Ministerul Public". În acelaşi timp, Comisia Europeană cere "abţinerea de la numiri în cursul preşedinţiei interimare.
Piruetele interimarului Antonescu
În urmă cu aproape o lună, Cri