Anul trecut, situația devenise critică pentru sistemul bancar din estul și centrul Europei. Pe măsură ce băncile occidentale se chinuiau să respecte țintele de capital impuse de instituțiile de reglementare, temerile că acestea își vor retrage capitalul din reprezentanțele din fostul bloc estic erau în creștere, băncile occidentale deținând două treimi din sistemul bancar din Europa de Est.
Retragerea capitalului ar fi provocat o nouă prăbușire a pieței de creditare, sau chiar o criză monetară. Îngrijorări similare apăruseră și cu trei ani înainte, după prăbușirea băncii de investiții americane Lehman Brothers, însă intervenția fermă și la unison a instituțiilor financiare și de reglementare în cadrul „inițiativei Viena” a evitat retragerea băncilor occidentale de pe piețele emergente europene, amintește publicația financiară „Financial Times”.
Pericolul nu a trecut complet
Acum că data limită pentru ca băncile occidentale să respecte ținta de rezerve de capital de rangul I de 9% impusă de Autoritatea Bancară Europeană a trecut, băncile din estul și centrul Europei par să fi scăpat de presiuni. Lichidarea masivă anticipată acum șase luni nu s-a petrecut.
Cu toate acestea, „Financial Times” consideră că pericolul nu a trecut complet. Unele țări rămân vulnerabile, în special cele din peninsula Balcanică, acolo unde băncile grecești dețin o cotă însemnată de piață. Cu toate acestea, situația din sistemul bancar din această regiune s-a relaxat simțitor, fapt remarcat și în două studii recente din partea băncilor austriece Erste Group Bank și Raiffeisen Bank International.
Află de ce expunerea pe Ungaria și România a dus la retrogradarea ratingului Erste și Raiffeisen de către Moody's
Raportul Erste, concentrat pe Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Croația și România, observă că „nivelul de lichidare de active a fos