Hepatitele afectează în continuare un număr foarte mare de persoane, iar terapiile nu sunt întotdeauna la îndemână. Hepatita C este principala cauză a cirozei, însă și o combinație între virusurile B și D, mai puțin cunoscut, poate duce la ciroză și la cancer de ficat. Sursa: Codrin Prisecaru
În funcție de virusurile care le provoacă, hepatitele sunt de tip A, B, C, D și E. Hepatitele A şi E se transmit pe cale digestivă şi sunt boli care se vindecă fără să lase urmări. În general nu sunt forme severe și pot fi prevenite prin vaccin, spune medicul Adriana Moțoc, de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale ''Victor Babeş”, într-un interviu acordat Agerpres.
Hepatita C se transmite în principal prin sânge, mai rar pe cale sexuală sau de la mamă la copil. „Avem foarte multe cupluri stabile în care un partener are hepatită C şi trăiesc de o viaţă împreună, iar celălalt partener nu are hepatită C”, exemplifică medicul.
Hepatita B se transmite prin contactul cu sânge contaminat, dar se transmite mult mai uşor pe cale sexuală, de câteva ori mai uşor decât virusul HIV/SIDA, şi de la mamă la copil, dacă nu se iau măsuri speciale.
Hepatita D sau Delta, care apare numai în asociere cu hepatita B, se transmite pe aceleaşi căi ca şi hepatita B. Poate fi luată o dată cu hepatita B sau pe parcursul vieţii, pacientul cu hepatită B poate face o coinfecţie.
Combinație periculoasă de virusuri
Hepatitele B, C şi D pun probleme deosebite pentru că se pot croniciza şi pot duce la complicaţii- ciroză şi cancer hepatic.
„Virusurile pot coexista în organism, ceea ce înseamnă că un pacient poate să aibă mai multe tipuri de infecţii, B, C, D. Poţi să le ai pe toate trei. Sunt viruşi separaţi, doar că virusul D sau Delta trăieşte în asociere numai cu virusul B. Astfel, dacă previi hepatita B, implicit poţi preveni şi instalarea hepatitei D[, explică med